Sok pomidorowy

Zamiast świeżych pomidorów możemy użyć koncentratu, przecieru lub pomidorów w puszce. Ja proponuję sok pomidorowy. Wierzcie mi – to zakamuflowany produkt wieloużytkowy. Służy do picia, ale ograniczając się wyłącznie do tej formy konsumpcji wiele tracimy. Kiedyś, nie pamiętam dokładnie kiedy, wpadło mi do głowy, aby ugotować w soku pomidorowym makaron. Wyszedł mi makaron w sosie.
To było odkrycie! Od tamtej pory robiłam z soku pomidorowego różne rzeczy. Ogólnie traktuję go jako substytut pomidorów i używam tam, gdzie chcę uzyskać pomidorowy smak. Przykłady? – Proszę bardzo.
Przede wszystkim zacznę od tego, że sok pomidorowy to doskonała baza na ekspresową zupę pomidorową. Gotujemy makaron lub ryż wraz ze startą włoszczyzną w minimalnej ilości wody, doprawiamy czosnkiem, papryką lub pieprzem, a potem już tylko zalewamy sokiem. Po zagotowaniu mamy bajecznie pyszną pomidorówkę.
Kolejny patent to sos pomidorowy. Podczas podgrzewania woda z soku pomidorowego paruje, staje się on coraz gęstszy i gęstszy, a przy tym pozostaje niezwykle aromatyczny. Zjawisko to możemy wykorzystać do przyrządzenia wspomnianego makaronu w sosie pomidorowym, jak również pomidorowego ryżu czy warzyw. Wystarczy, że zamiast wody do gotowania użyjemy soku (można gotować w samym soku, choć dla uzyskania pomidorowego smaku wystarczy, jeśli użyjemy soku rozcieńczonego wodą w proporcji 3:1). Nie wiem, czy lubicie rybę po grecku, ale ja tak, a tak naprawdę to najbardziej lubię ten sos grecki. Jego bazą są podsmażone, duszone starte warzywa, które zaprawia się koncentratem pomidorowym. Zamiast smażyć i zaprawiać, możemy po prostu ugotować je w soku pomidorowym. Na koniec dodajemy przyprawy i trochę oliwy i mamy szybki, banalny, lekki i smakowity sosik. Więcej pomysłów? – Spróbujcie przypomnieć sobie potrawy, do których dodawaliście koncentrat pomidorowy lub pomidory (surówki i sałatki się nie liczą), a wnet pojawi się nieskończona lista pomysłów.
Zachwalając sok pomidorowy muszę dodać parę słów na temat jego przechowywania. Jak każdy sok, również ten pomidorowy należy do produktów nietrwałych. Po otwarciu zaleca się, aby przechowywać go w lodówce do dwóch dni. Później jego smak może już nie być tak dobry. Jeśli wiemy, że w ciągu dwóch dni nie zużyjemy całego soku, możemy go zamrozić w woreczkach do lodu lub przeznaczonych do tego pojemnikach do przechowywania
żywności. Ostatnio zaczęłam tak robić i dziwię się, że wcześniej na to nie wpadłam. Mrożony sok pomidorowy przydaje się szczególnie wtedy, gdy potrzebujemy mniejszych jego ilości. Jak chcę nadać potrawie pomidorowego smaku, a jednocześnie nie chcę otwierać całego kartonu, wrzucam do garnka trochę kostek pomidorowego lodu. Efekt jest identyczny jak przy użyciu świeżego soku. Polecam!

Chcesz więcej? – Popatrz >>>



Dodaj swój komentarz