Przepisy

Kategoria SŁONO
Tylko warzywa:
Krem brokułowy
Krem z zielonych warzyw
Krem z białych warzyw
Krem dyniowo-marchwiowy
Jesienna zupa dyniowa
Złocista zupa-krem z żółtych pomidorów
Pikantna pomidorowa
Barszcz z pieczonych buraków
Aromatyczna zupa grzybowa
Jarski bigos
Brokuły po cygańsku
Fasolka szparagowa z pieczarkami
Tabbouleh
Cukinia z dyniowym pesto
Śródziemnomorska sałatka z czarną soczewicą
Sałatka Grecka
Wiosenna sałatka ziemniaczana
Ziemniaki pieczone z rozmarynem
Pieczone warzywa korzeniowe
Grillowane warzywa (lilazold)
Bakłażany zapiekane z papryką i pomidorami
Bakłażan faszerowany
po cejlońsku

Gulasz dyniowy
Dyniowe curry
Leczo
Ratatouille
Chipsy z jarmużu
Domowa „VEGETA”   

Pierogi, kluski, makaron:
Ciasto na pierogi gotowane
Pierogi ruskie z tofu
Pierogi z serem i bazylią
Pierogi z kaszą i serem
Pierogi z soczewicą
Pierogi z grochem
Pierogi meksykańskie
Pierogi z zielonym nadzieniem
Trójkątne kluski serowe
Warzywne farfalle
Miłosne linguine
Zielone penne z dwoma serami
Makaron z sosem serowym (mac & cheese)

Z patelni lub piekarnika:
Tarta szpinakowa na ziemniaczanym spodzie
Pieczone placki ziemniaczane
Pieczone placki kukurydziane
Pieczone placuszki warzywne
Placki kukurydziane curry
Placki kukurydziane z groszkiem
Placki gryczane ze szpinakiem
Placuszki ryżowe ze szczypiorkiem
Zapiekanka ziemniaczana z grzybami
Makaronowy omlet z bazylią
Burgery z ciecierzycy i ziemniaków
Burgery z zielonej soczewicy z pieczarkami
Mini burgery z zielonej soczewicy i szpinaku
Burgery „black & white”
Brązowy ryż ze szpinakiem, zielonym
   groszkiem i suszonymi pomidorami

Grillowane pieczarki portobello z nadzieniem szpinakowym
Dyniowe risotto z quinoa
Jariso
Pizza Margherita
Pizza Green
Vege Sushi

Pasty, pasztety, smarowidła, sosy:
Pasta twarogowa prowansalska
Pasta twarogowa w stylu śródziemnomorskim
Tzatziki
Pasta słonecznikowa z ogórkiem i koperkiem
Aromatyczna pasta migdałowo-marchewkowa
Paprykowa pasta z tofu
Pomidorowa pasta z soczewicy
Ajvar tradycyjny
Ajvar zielony z musztardą i kurkumą
Ajvar złocisty z dynią i cherry chilli
Pietruszkowe pesto
Pesto z awokado
Majonez z awokado
Mozarella z nerkowców
Parmezan z nerkowców
Masło słonecznikowe
Smalec z fasoli
Pomidorowy pasztet
z czarnej soczewicy

Pasztet z francuskiej soczewicy
(wegańskie foie gras)

Ze strączkowych:
Hummus
Tofu pieczone z curry
Tofu z papryką
Bengalski dal z kalafiorem
Dal z czarnej soczewicy
Masoor Dal (z czerwonej soczewicy)
Pomalentisos
Zielona soczewica z zielonym groszkiem
Soczewica z pieczarkami i cukinią
Soczewica z grzybami i cukinią
Makaron z soczewicą, grzybami i szpinakiem
Klopsiki z soczewicy w sosie pomidorowym
Calabasos z zielonym groszkiem
Chili z dynią
Fasola po meksykańsku
Czarna fasola w pomidorach
Kofta kebab z czarnej fasoli
Trójbarwne curry
Pikantne curry z dynią i ciecierzycą
Letnie curry z ciecierzycą
Marchwiowo-pomidorowe curry z soją
Sojowe bolognese
Gulasz warzywno-sojowy
Aquafaba
Pieczona ciecierzyca

Kategoria SŁODKO
Muesli, owsianki, naleśniki:
Figowa owsianka z migdałami i cynamonem
Muesli figowo-daktylowe
   z migdałami i cynamonem

Muesli żurawinowo-morelowe
   z pestkami dyni

Muesli dr Birchera
Minimalistyczna granola
Granola (z musem owocowym)
Kasza kukurydziana z żurawiną i kokosem
Kasza jaglana z wiśniami i kokosem
Waniliowy ryż z konfiturą
z owoców leśnych i chia

Placuszki owsiane (owsiane pancakes)

Batony, cukierki, trufle:
Batoniki à la Bounty
Kokosowe batoniki muesli
Orzechowe batoniki muesli
Batony arachidowe
Bananowe batoniki muesli
Batoniki Cherry Berry
Batoniki daktylowe z kokosem i cytryną
Batoniki żurawinowo-dyniowe
Batony proteinowe truskawkowo-waniliowe
Trufle daktylowe z wanilią i kakao
Trufle 'Figa z Makiem’
Trufle orzechowo-kawowe
Trufle piernikowe
Trufle moreLOVE
Trufle kokosowe
Trufle tropikalne
Waniliowo-miodowe trufle serowe
Miodowy marcepan
Pralinki arachidowe
Toffi bananowo-orzechowe
Migdałowe krówki
Almondates
Sezamki

Desery:
Jogurt waniliowy
Jogurt czekoladowy
Lody waniliowe
Lody bananowe
Sorbet truskawkowo-daktylowy
Daktylowy sernik z nerkowców
Jagodowe lodowe ciastka
Czekoladowy pudding z awokado
Pudding CHIA
Mus malinowo-waniliowy
Tiramisu
Boskie kakao

Ciasta, ciasteczka:
Perskie ciasto miłosne
Ciasto na wyjątkową okazję
Ciasto migdałowe z truskawkami
Ciasto figowo-marchwiowe
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Pełnoziarniste jagodzianki
Pieczone pączki
Sypana szarlotka
Jaglana szarlotka z orzechową kruszonką
Korzenny bakaliowiec
Brownie z orzechami
Superbrownie
Superciastko „wiśnie w czekoladzie”
Chleb bananowy (banana bread)
Chleb bananowy (bezglutenowy)
Babka waniliowo-czekoladowa
Sernik na kakaowym spodzie
Sernik na piernikowym spodzie
Zimowe ciasto owocowe
Morelowy keks z kaszy jaglanej
Minspaje (mince pies)
Muffinki dyniowe
Muffinki owsiane z jabłkiem i rodzynkami
Ciasteczka owsiane
Ciasteczka gryczane
Ciasteczka kokosowo-ryżowe
Ciastka ryżowo-miodowo-migdałowe
Ciasteczka z rodzynkami i orzechami
Ciasteczka zbożowe z owocami
Ciasteczka ryżowe z wiśniami i żurawiną
Ciasteczka z musem jabłkowym
Ciasteczka azteckie
Ciasteczka szczęścia
Amarantuski
Biszkopty pełnoziarniste
Szortbredy (shortbread)
Cantuccini
Pierniczki
Pierniczki bezglutenowe

Słodkie przetwory:
Aromatyczne powidła śliwkowe
Galaretka aroniowa
Dżem aroniowy
Dżem winogronowo-jabłkowy
Dżem truskawkowo-daktylowy z wanilią
Krem orzechowy (aka NUTELLA)
Syrop daktylowy NOWOŚĆ!!!
Miód waniliowy
Cukier waniliowy
Ekstrakt waniliowy
Likier kawowy

Kategoria NEUTRALNIE
Codzienne smaki:
Mleko migdalowe
Jogurt naturalny
Domowa maca
Chleb orkiszowy
Bułki orkiszowe
Bułeczki trójziarniste
Bułeczki pszenne
Pszenno-owsiane placki chlebowe
Bułki wieloziarniste (bezglutenowe)
Bułki „owsianki”
Chlebek pita
Zakwas żytni na chleb
Chleb żytni razowy
Chleb pszenno-żytni na zakwasie
Chleb gryczano-owsiany

Kategoria DOMOWE SPA
Codzienne przyjemności:
Musujące lawendowe kule do kąpieli
Eteryczny scrub z soli i oliwy
Lawendowy scrub z masłem shea
Słodki scrub migdałowo-cynamonowy
Scrub czekoladowy
Pomarańczowo-waniliowy peeling kawowy
Olejek waniliowy
Herbata Rumianek & Vanilia

 


Ziemniaki pieczone z rozmarynem 04Wiosenna salalatka ziemniaczana
Krem brokulowy

Pizza Green 05
Baklazan faszerowany po cejlonsku 03
Fasolka szparagowa z pieczarkami 01Swiateczny barszcz 02






Babka waniliowo czekoladowa 01Trufle daktylowe 02


Szalone migdalowe krowki 03Chleb bananowy 04







Scrub z soli i oliwy 03Scrub z soli i oliwy 01