Batoniki daktylowe z kokosem i cytryną

Batoniki energetyczne. Słodko-kwaśne.
Proste, nie ciężkie, bardzo odżywcze.
[nfacts title=”BATONIKI DAKTYLOWE
Z KOKOSEM I CYTRYNĄ” serving=”1 batonik” kj=”758″ kcal=”181″ protein=”3,3″ fat=”8,9″ carbohydrate=”22,2″ sugar=”6,1″ fiber=”4,1″ alignment=”right”]

Składniki na 12 batoników:
– 300 g miękkich daktyli (2 szkl.)
– 75 g orzechów nerkowca (2/3 szkl.)
– 50 g masła z nerkowców (3 łyżki)
– 75 g wiórków kokosowych (1 szkl.)
– 50 g płatków owsianych (1/2 szk.)
– 50 ml soku z cytryny (z jednej średniej)

Orzechy, wiórki kokosowe i płatki owsiane rozdrobnić w malakserze. Kontynuować rozdrabnianie, dodając porcjami daktyle, masło z nerkowców i sok cytrynowy.
Uzyskaną masę przełożyć do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Rozłożyć równomiernie i przygnieść dłońmi tak, by wierzch był gładki. Wstawić na minimum 2 godziny do lodówki, po schłodzeniu pokroić na batoniki.
Przechowywać w lodówce w zamykanym plastikowym pojemniku do 2 tygodni.

{ Dodawanie komentarzy zostało zablokowane }