Letnie curry z ciecierzycą

Jest teraz tyle świeżych, kolorowych warzyw, że to danie można przyrządzić na nieskończoną ilość sposobów. Kolor papryki nie jest tu najważniejszy, marchewkę można pominąć, a groszek zastąpić fasolką lub bobem. Cukinia… obowiązkowa!

[nfacts title=”LETNIE CURRY Z CIECIERZYCĄ” serving=”1 porcja” kj=”834″ kcal=”200″ protein=”10,9″ fat=”4,5″ carbohydrate=”29,0″ sugar=”5,8″ fiber=”11,7″ alignment=”right”]

Składniki na 4 porcje:
– 120 g ciecierzycy (2/3 szkl.)
– 200 g zielonej cukinii (1 mała)
– 200 g żółtej cukinii (1 mała)
– 150 g białej papryki (1 średnia)
– 150 g marchewki (2 średnie)
– 150 g zielonego groszku (1 szkl.)
– 2 młode cebulki (60 g)
– 2-3 ząbki czosnku
– 1 garść posiekanej natki pietruszki (10 g)
– 2 łyżeczki mieszanki przypraw curry
– sól (do smaku)
– 1/2 łyżki oliwy z oliwek

1. Ciecierzycę opłukać, namoczyć na noc. Następnego dnia ugotować do miękkości.
2. Posiekaną cebulę i czosnek zarumienić na oliwie. Dodać pokrojoną paprykę (cząstki), marchewkę (drobna kostka), a następnie cukinię (średnia kostka). Podgrzewać 5-7 minut. W między czasie ugotować groszek…
3. Do warzyw na patelni dodać ciecierzycę doprawioną z curry. Wymieszać.
4. Następnie dodać zielony groszek i natkę pietruszki. Wymieszać. Podawać z ryżem basmati lub pieczywem.

{ Dodawanie komentarzy zostało zablokowane }