Mini burgery z zielonej soczewicy i szpinaku

Burgery wegetariańskie można przyrządzać na nieskończoną ilość sposobów, według starannie zaplanowanej receptury lub wykorzystując składniki, które właśnie mamy pod ręką. Mimo pozornej dowolności co do składu, jest to jedno z tych dań, do których łatwo się zrazić, bo albo wychodzą za suche i rozpadają się, albo zbyt wilgotne i mało chrupiące… Aby się nie zrażać warto zacząć od czegoś prostego, na przykład od takich burgerów jak te – wymagają zaledwie paru składników i trudno je zepsuć.
[nfacts title=”MINI BURGERY Z ZIELONEJ
SOCZEWICY I SZPINAKU” serving=”1 porcja (4 mini burgery)” kj=”715″ kcal=”171″ protein=”10,4″ fat=”1,9″ carbohydrate=”27,9″ sugar=”0,9″ fiber=”5,1″ alignment=”right”]

Składniki na 4 porcje (16 burgerów):
– 120 g zielonej soczewicy (2/3 szkl.)
– 300 g ziemniaków (3-4 średnie)
– 200 g szpinaku (mrożonego)
– 2 garście posiekanego szczypiorku (20 g)
– 1 garść posiekanej natki pietruszki (10 g)
– gałka muszkatołowa (2 szczypty)
– świeżo zmielony pieprz (1 szczypta)
– sól (do smaku)
– olej kokosowy lub oliwa (ok. 1/2 łyżeczki)

1. Soczewicę opłukać na sitku, zalać przegotowaną wodą i gotować 15-20 minut (po tym czasie powinna być lekko twarda).
2. Ziemniaki ugotować, odcedzić ostudzić. LUB… pokrojone w plastry (ok. 2 cm) ugotować wraz z soczewicą, wrzucając je do garnka 8-10 minut pod koniec gotowania.
3. Szpinak rozmrozić (może być w mikrofalówce) i dokładnie odcisnąć z nadmiaru płynu.
4. Soczewicę, ziemniaki i szpinak zmiksować. Dodać szczypiorek, natkę pietruszki oraz pozostałe przyprawy. Całość wymieszać.
Uwaga: Masa nie powinna być jednolita. Jeśli zmiksujemy ją zbyt starannie, burgery po upieczeniu będą miały formę nudnych zapiekanych pasztecików. Jeśli z premedytacją zmiksujemy „byle jak”, drobinki soczewicy oraz warzyw uatrakcyjnią konsystencję.
5. Z masy formować niewielkie kotleciki. Układać na basze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarowanym olejem (odrobina).
6. Burgery wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C ustawionym na termoobieg.
Po około 10 minutach, gdy wierzch burgerów lekko zarumieni się, przełożyć na drugą stronę i kontynuować pieczenie przez kolejne 5-7 minut.

{ Dodawanie komentarzy zostało zablokowane }