Muffinki owsiane z jabłkiem i rodzynkami

Muffinki owsiane z jablkiem i rodzynkamiPrzepis na muffinki z jabłkami dostałam od przemiłej Aleksandry :), która z muffinkami jest za pan brat. Trochę ten przepis „zepsułam” zmieniając proporcje, czyniąc muffinki owsianymi, zamieniając zwykłe mleko na kokosowe, dodając kurkumę itd. Niezależnie od szerokości tych zmian, jak można było się spodziewać, jabłko w muffinkach sprawdza się doskonale.
I jako owoc, i jako źródło smaku, i jako zdrowy, niskokaloryczny wypełniacz czyniący deser znacznie lżejszym.
[nfacts title=”MUFFINKI OWSIANE Z JABŁKIEM I RODZYNKAMI” serving=”1 muffinka (ok. 50 g)” kj=”576″ kcal=”138″ protein=”2,3″ fat=”7,2″ carbohydrate=”16,3″ sugar=”4,4″ fiber=”1,3″ alignment=”right”]

Składniki na 16 muffinek:
– 100 g mąki owsianej (1 szkl.)
– 50 g płatków owsianych (1/2 szkl.)
– 60 g cukru pudru (nierafinowanego)
– 40 g płynnego miodu (2 łyżki)
– 60 g rodzynek
– 120 ml mleka kokosowego (1/2 szkl.)
– 50 g masła śmietankowego
– 30 g oleju kokosowego (2 łyżki)
– 2 jajka
– 300 g jabłek renet (2 średnie)
– ½ łyżeczki sody
– ½ łyżeczki proszku do pieczenia
– ½ łyżeczki sproszkowanej wanilii (lub nasiona z ½ laski)
– ¼ łyżeczki kurkumy (opcjonalnie)

Mleko kokosowe podgrzać na wolnym ogniu. Rozpuścić w nim masło i olej kokosowy.
Gdy przestygnie, dodać miód, wanilię i wymieszać.
W osobnym naczyniu wymieszać mąkę i płatki owsiane, sodę, proszek do pieczenia i kurkumę (niekoniecznie). Do suchych składników dodać rodzynki oraz pokrojone w drobną kostkę jabłka.
Jajko zmiksować z dodatkiem cukru. Nadal miksując lub mieszając, dodać mokre składniki, a następnie suche połączone z cząstkami jabłek i rodzynkami.
Papilotki do muffinek umieścić w formie, a następnie wypełnić je do 2/3 wysokości ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C Piec 15-20 minut, aż muffinki wyrosną, a ich wierzch delikatnie zarumieni się.

Chcesz więcej? – Popatrz >>>

{ Dodawanie komentarzy zostało zablokowane }