Boskie kakao

Na co dzień ten bogaty w smaku, łagodnie pobudzający i odżywczy napój, sprawdzi się jako alternatywa dla kawy, popołudniowy deser lub substytut batonika energetycznego przed treningiem. Poszukiwacze zmysłowych doznań doszukają się w nim nie tylko smaku, ale i afrodyzjakalnych właściwości. Świeżo zmielone nasiona kakaowca z dodatkiem korzenia macy, wanilii, cynamonu i miodu, tworzą kompozycję godną magicznych obrzędów. Nie bez powodu botaniczna nazwa kakao to theobroma, czyli pokarm bogów. Nasiona kakao zawierają szereg substancji psychoaktywnych, które potencjalnie mogą wpływać na samopoczucie. Metylksantyny (teobromina i kofeina) działają przede wszystkim pobudzająco, fenyloetyloalanina – wpływa na syntezę serotoniny i endorfin (tzw. hormonów szczęścia), natomiast anandamid oddziałuje na receptory kannabinoidowe, co z kolei przyczynia się do wzrostu wrażliwości zmysłowej. Nawet jeśli stężenie tych substancji w kakao jest stosunkowo niskie, to jest jeszcze niepowtarzalny smak i aromat kakao. Sproszkowany korzeń macy (znany również jako peruwiański żeń-szeń) znany jest z kolei m.in. jako środek poprawiający siły witalne oraz płodność, przeciwdziałający zmęczeniu, jak również depresji. Właściwości macy przypisuje się m.in. fitosterolom oraz alkaloidom, które oddziałują na wydzielanie hormonów przez przysadkę mózgową i podwzgórze. Ze względu wachlarz sensorycznych doznań, można byłoby ten napój określić mianem hot chocolate. Ale zostańmy przy kakao – to ono jest tu najważniejsze.

[nfacts title=”BOSKIE KAKAO” serving=”1 porcja” kj=”1067″ kcal=”255″ protein=”4,6″ fat=”17,3″ carbohydrate=”20,9″ sugar=”10,0″ fiber=”2,1″ alignment=”right”]

Składniki na 1 porcję:
– 1 łyżka kakao naturalnego (15 g)
– 1 łyżeczka sproszkowanego
   korzenia macy (5 g)
– 60 ml mleka kokosowego 20% tł.
   (1/4 szkl.)
– 3/4 szkl. wody
– 1/4 laski wanilii
– szczypta cynamonu
– 1 czubata łyżeczka miodu (10 g)
OPCJONALNIE (do dekoracji)
– wiórki gorzkiej czekolady

Do małego rondelka wsypać kakao, sproszkowany korzeń maca oraz laskę wanili (wyskrobane ziarenka i pozostały strąk). Zalać mlekiem kokosowym rozcieńczonym 3/4 szkl. gorącej wody (może być więcej, jeśli chcemy by napój był lżejszy, mniej intensywny w smaku). Gotować na wolnym ogniu około 5 minut. Strąk wanilii usunąć. Dodać miód, cynamon, wymieszać i przelać do kubka. Wierzch można dodatkowo posypać wiórkami gorzkiej czekolady.

Przepis przygotowany dla Akademii SPOKEY

{ Dodawanie komentarzy zostało zablokowane }