Ciasteczka z musem jabłkowym

Ciasteczka owsiane z musem jablkowym 01Bez cukru, bez tłuszczu, chrupiąco i niezbyt słodko? – Tym razem będzie ascetycznie i minimalistycznie. Sztuka pieczenia takich ciasteczek polega na tym, by połączyć składniki sypkie. Jeśli nie chcemy, by było to jajko czy masło, możemy wykorzystać rozgnieciony bananowy miąższ (patrz: bananowe batoniki muesli) lub jabłkowy mus. W trakcie pieczenia woda z musu odparowuje, a w zamian pojawia się pożądana chrupkość.
Głównym składnikiem tych ciasteczek są płatki owsiane. Z pozostałymi dodatkami można pofantazjować, byleby zachować proporcje płatki/ pozostałe składniki sypkie/ mus. Tymi pozostałymi dodatkami mogą być żurawina z dynią, figi z migdałami albo najbardziej oczywiste rodzynki z orzechami. Jak ktoś lubi można też dodać trochę otrąb ;) albo lepiej odrobinę wanilii lub cynamonu… :) Niefantazjującym proponuję dwie przykładowe wersje smakowe – z ananasem, morelami i słonecznikiem oraz z śliwkami i siemieniem lnianym. Ta pierwsza „słoneczna” będzie pasować na ponure jesienne dni, tą drugą polecam „na dobre trawienie” niezależnie od pory roku.

Składniki na 20 ciasteczek:
– 100 g płatków owsianych (1 szkl.)
– 50 g suszonych owoców (wersja smakowa 1. ananas + morela, 2. śliwka)
– 50 g nasion lub orzechów (wersja smakowa 1. nasiona słonecznika, 2. siemię lniane)
– 300 g jabłek (renet) lub 200 g gotowego musu jabłkowego

Ciasteczka owsiane z musem jablkowym 02Zaczynamy od przygotowania musu.
Z jabłek wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w cząstki, zalać niewielka ilością wody i dusić około 15 minut, aż miąższ zmięknie, a nadmiar wody odparuje. Finalnie z 300 g surowych jabłek powinniśmy uzyskać 200 g musu. Gdy mus stygnie zajmujemy się składnikami sypkimi…
Wszystkie składniki sypkie (płatki, owoce suszone, nasiona, orzechy) rozdrobnić w malakserze, dodać mus, wymieszać. Uformować ciasteczka spłaszczając w dłoniach „kulki” z owsiano-owocowej masy. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 minut w temperaturze 150°C.
W połowie pieczenia przewrócić na drugą stronę. Po wyłączeniu piekarnika pozostawić ciasteczka jeszcze na kwadrans w piekarniku, aby doschły i nabrały chrupkości.

Chcesz więcej? – Popatrz >>>

{ Dodawanie komentarzy zostało zablokowane }