Magdalenki jaglane z nutą lawendy

Magdalenki, czyli delikatne francuskie ciasteczka o muszelkowatym kształcie.
Do ich popularności bez wątpienia przyczynił się Marcel Proust, który w pierwszym tomie „W poszukiwaniu straconego czasu” opisuje je jako ciastka, które potrafią wywołać tak niezwykłe doznania sensoryczne, że w jednej chwili koleje życia stają się obojętne, a klęski błahe. Brzmi przesadnie i z pewnością nie każdego po skosztowaniu magdalenek owładnie rozkoszna słodycz, nie mniej sama dałam się tym ciasteczkom zauroczyć.
Gdy tylko poczułam cytrynowo-lawendowy aromat rozchodzący się po kuchni, zapomniałam o wszelkim zmęczeniu, a obawa, czy ciasteczka udadzą się, zamieniała się w oczekiwanie na moment, kiedy będzie można je wyjąć z piekarnika.
Tradycyjne ciasto na magdalenki przygotowuje się z białej mąki, cukru, masła i jajek. Zmodyfikowałam recepturę, by była zdrowsza i możliwa do uwzględnienia w diecie alergików i osób z nietolerancją glutenu. Mąkę pszenną zamieniłam na mieszankę mąki jaglanej, ryżowej oraz skrobi. Jajka natomiast zastąpiłam prostą w przyrządzeniu sojową maślanką. Dla bogatszego aromatu oprócz skórki cytrynowej dodałam odrobię wanilii i lawendy. Ciasteczka dołączam do stałego deserowego repertuaru.

Składniki na 18 magdalenek:
SKŁADNIKI SUCHE
– 100 g mąki jaglanej
– 30 g mąki ryżowej (2 łyżki)
– 20 g skrobi z tapioki (2 łyżki)
– 25 g skrobi ziemniaczanej (1 łyżka)
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
SKŁADNIKI MOKRE
– ½ szkl. mleka sojowego
– 1 ½ łyżki soku z cytryny
– skórka otarta z 1 cytryny
– 65 g cukru brązowego (1/3 szkl.)
– 1 łyżeczka miodu
– 1 łyżeczka suszonej lawendy (opcjonalnie)
– kawałek laski wanilii (ok. 2-3 cm)
– 60 g masła śmietankowego (w wersji roślinnej można zamienić na masło wegańskie)

1. Cytrynę dokładnie umyć, sparzyć, a następnie zetrzeć skórkę i wycisnąć sok z połówki.
2. Do mleka sojowego dodać sok z cytryny. Wymieszać i odstawić na 10 minut.
3. Do osobnej miski przesiać mąki, skrobie, proszek do pieczenia.
4. Cukier brązowy zmielić w młynku z kawałkami wanilii i lawendą.
5. Do sojowej maślanki dodać skórkę z cytryny oraz cukier. Wymieszać dokładnie trzepaczką. Połączyć suche składniki z mokrymi delikatnie mieszając. Na koniec dodać roztopione, przestudzone masło. Całość wymieszać.
6. Formę do magdalenek posmarować masłem (nie jest to konieczne, jeśli mamy formę nieprzywierającą) i napełnić ciastem do ¾ wysokości. Wstawić do piekarnia nagrzanego do 200°C, następnie od razu zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec 15 minut. Upieczone magdalenki od razu wyjąć z formy i wystudzić (na kratce lub ułożone po skosie na formie).

{ Dodawanie komentarzy zostało zablokowane }